Kategorier
Bygg

Ny teknik inom bygg och konstruktion – vajersågning

Vajersågning är en modern teknik inom bygg- och konstruktionsindustrin som blivit mycket populär och som dessutom gett upphov till en helt ny yrkesgrupp.

Mats hade bara tio år kvar till pensionen från sitt yrke som håltagare, men började känna sig rastlös. Visst trivdes han bra på jobbet men det kändes inte längre som någon utmaning. Och dessutom tyckte han att det hade varit kul att få prova på något nytt innan han gick hem och tog på sig tofflorna, som han brukade beskriva pensionen.

När han hamnade på ett större uppdrag och kom i kontakt med ett företag som utförde vajersågning så blev han därför mycket nyfiken. Under rasten frågade han företagets personal om han fick ställa lite frågor för att få veta mer om tekniken.

Det visade sig att vajersågning används för att skära genom ett flertal mycket hårda material som betong, metall eller till och med sten. Men ändå gick det att göra kapningarna med mycket hög precision och samtidigt utan den höga ljudnivå som en kapning brukar medföra.

Yrke – vajersågning

Tyvärr hann inte Mats få veta allt han ville ha svar på under den korta fikarasten. Men han fick ett nummer till chefen och beskedet från personalen att de faktiskt sökte fler anställda. Så det blev något att tänka på under kvällen. Men först skulle han ta upp det med sin familj och låta det sjunka in.

Hemma vid middagsbordet berättade han om sina tankar för familjen och blev överöst med frågor som han inte kunde besvara. Därför smet han in på hemmakontoret efter maten, för att göra en sökning på vajersågning. Och det blev en sökning som fick honom ännu mer sugen på att gå vidare med sin karriärplan.

Via internet kunde han läsa att vajersågning blivit populärt av många olika anledningar, och att en av dem var att det inte blev så mycket damm som vid andra sågningar. Det stod även att det uppkommit en speciell yrkesgrupp som arbetar enbart med vajersågning, och att det finns utbildningar att gå för den som vill arbeta inom den nya tekniken. Mer information hittar du på webbsida: vajersågning.se