Kategorier
Tak

Takplåten är en del av byggnadens skal

Med en bra takplåt kan ditt tak bli mer eller mindre ogenomträngligt. I frågan om att stå emot hårda vindar och mängder av vatten har det stor betydelse.

Att lägga om ett tak kostar i runda slängar några hundra tusen kronor. Det är en rejäl summa pengar. Det är således lätt att förstå att du gör ett av dina tuffaste val när du bestämmer dig för vilket slags tak du vill ha på det alldeles nya, eller kanske gamla, huset.

Ett tak är en del av din byggnad som kan vara utformad av plåt eller tegel. Under det yttersta lagret, som är det du ser från marken, ligger det takpapp och isolering. Om du vill ha tegel eller plåt på ditt tak är mer en smakfråga än något annat. Men även livslängden är av betydelse.

Även om många är måna om att taket ska se snyggt ut är det funktionen som kommer i första hand. Ett tak som inte kan hålla tätt är knappast något som du vill ha liggande högst upp på ditt hus. Det finns inte en byggnad som skulle säljas med lätthet om inte taket var funktionsdugligt.

Takplåt säljs i stora mängder tack vare sin utmärkta funktion

Alla slags tak fungerar men vissa material är billigare än andra. Andra har å andra sidan bättre hållbarhet. Men allt är relativt som alltid. Det handlar också om hur du sköter ditt tak. Med rätt skötsel kan det hålla längre än annars. Det gäller främst tegel som kan få dubblerad livslängd med rätt skötsel.

Det är vanligt att man väljer mellan tegel och plåt, men det finns ju även betongpannor som kan användas för att skydda ditt hus från väta och andra väderfenomen. Plåt har en förmåga att både hålla tätt och att se ut som tegeltak. Det är hållbart och lättskött. Ett bra alternativ med andra ord.

Du kan också köpa takplåt med keramiskt utseende. Det är ett plåttak som tillverkats så det liknar utseendet av takpannor i tegel. Då får du en så kallad takpanneplåt. Det gör att du faktiskt inte behöver kompromissa över huvud taget mellan hur ditt tak ska se ut och hur det ska fungera rent praktisk.